Op reis naar de tropen? Houd rekening met ziektes

Ga je op reis naar een verre bestemming? Dan is een goede voorbereiding een must. Reizen naar een ander continent kan een ontmoedigende taak lijken. Maar met wat planning en voorbereiding zal het veel gemakkelijker zijn dan je denkt.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je nog nooit buiten je land hebt gereisd, zijn er veel dingen die op je lijst moeten staan om je voor te bereiden op de reis. Misschien wil je onderzoeken welk type kleding en schoenen meer geschikt zijn voor het klimaat van de bestemming, meer te weten komen over evenementen die op dat moment plaatsvinden, zodat je weet hoe toeristisch het in bepaalde gebieden zal zijn, of zelfs wat licht lezen over de cultuur en geschiedenis van waar je heen gaat! Door deze taken van tevoren uit te voeren, is de kans groot dat je vakantie vlekkeloos zal verlopen!

Ziektes op reis

Ziektes zijn iets waar iedereen rekening mee moet houden. Reizigers moeten echter extra voorzorgsmaatregelen nemen in de tropen, omdat ze kunnen worden blootgesteld aan ziekten die niet bestaan waar ze wonen. In een recent onderzoek is gebleken dat veel mensen die naar tropische bestemmingen reizen zich niet bewust zijn van de risico's en gevaren die ze kunnen tegenkomen. De tropen zijn misschien mooi, maar er is veel dat je moet weten voordat je op vakantie gaat. Reizigers gaan door alle soorten gezondheidsrisico's wanneer ze plaatsen bezoeken zoals West-Afrika of Midden-Amerika, waar infectieziekten het hele jaar door gedijen. Een van de meest voorkomende risico's is malaria, die maar liefst 3 op de 4 bezoekers treft tijdens hun verblijf in bepaalde landen.

Vaccinaties

Naast malaria, zijn de andere meest voorkomende ziektes DTP en hepatitis A. DTP staat voor de ziektes difterie, tetanus en polio, drie ziektes waar je je voor kunt laten beschermen met één prik. Hepatitis A is een virus dat zorgt voor een ontsteking van de lever. Voor deze ziekte kun je je volledig laten vaccineren door middel van twee prikken. De eerste hepatitis A inenting beschermt je voor een jaar. Dat is prima als je niet langer dan een jaar reist of binnen dat jaar verschillende verre reizen boekt, en daarna ook niet meer van plan bent om naar verre oorden te reizen. Ben je dat wel van plan, dan kun je je voor een tweede keer laten inenten, binnen zes maanden na de eerste inenting. Na de tweede prik ben je voor maar liefst 30 jaar beschermt. Dit is ideaal voor mensen die echte reizigers zijn en graag zorgeloos de wereld willen rondreizen.

Check van tevoren goed welke ziektes voorkomen in het land van bestemming. Laat je informeren door een arts en vraag ook welke vaccinaties en medicijnen veilig zijn voor kinderen, als je met je gezin op reis gaat.

Geef een reactie