Wat is de maximale hypotheek die je kan lenen?

Om je maximale hypotheek berekenen kan je gebruik maken van een vergelijkingssite. Naast je hypotheek kan je op vergelijkingssites tevens de hypotheekrente vergelijken. Op het moment dat je je eerste koophuis wilt gaan kopen, je gaat verhuizen naar een andere woning of je je huidige hypotheek lening wilt oversluiten dan wil je natuurlijk graag weten wat de mogelijkheden zijn. Je maximale bedrag wat je kan lenen voor een hypotheek hangt van een aantal factoren af. Je wilt uiteraard graag weten wat er mogelijk is en wat min of meer je maandelijkse lasten zullen worden. Afhankelijk van je persoonlijke situatie zal er voor iedereen een andere hypotheek het meest voordelig zijn.

Waar wordt op gelet bij het berekenen van je maximale hypotheek

Op het moment dat je graag een hypotheek wilt afsluiten dan is het niet alleen voor de geldverstrekker van belang dat je de komende dertig jaar zonder problemen de maandelijkse kosten hiervan kan blijven betalen, maar tevens voor jezelf. Dit is niet meer dan logisch als je erover nadenkt. Hierbij spelen verschillende factoren een rol. Een van de externe factoren waar je uiteraard rekening mee moet houden is de hoogte van de hypotheekrente. Als de hypotheekrente laag is dan zal je natuurlijk meer kunnen lenen. Je kan gemakkelijk een overzicht vinden van de hypotheekrente die berekend wordt door iedere geldverstrekker op een vergelijkingswebsite. Een andere externe factor waar je rekening mee moet houden is de hypotheekrente aftrek. Dit is een aantrekkelijke fiscale regeling waardoor je uiteindelijke netto maandlasten lager zullen uitvallen. Deze regeling is ook de reden dat je in Nederland een hogere hypotheek kan lenen dan in de meeste andere landen. Deze fiscale regeling is alleen van toepassing voor een annuïteiten hypotheek. Het bedrag wat je kan lenen voor een hypotheek is maximaal 100 procent van de waarde van de woning. Daarnaast heeft iedere geldverstrekker tevens verschillende voorwaarden voor de hypotheek. Lees deze dus altijd goed door.

Andere factoren die meespelen bij het berekenen van een hypotheek

Andere factoren die meespelen bij de hypotheekberekening zijn persoonlijk zoals of je een partner hebt, de hoogte van je inkomen en je leeftijd. Voor je inkomen en dat van je partner is het ook belangrijk wat voor contract je hebt. Bij een ZZP’er, freelancer of eigen bedrijf heb je niet altijd zekerheid over je inkomsten en dit is een risico voor de geldverstrekker.

Geef een reactie